Zuurkool met spekjes en appel

Traditioneel maak je een zuurkoolstamppot met spekjes. Voor wat variatie kun je ook zuurkool met spekjes én appel maken. Dit recept is erg lekker op een winterse dag, maar ook prima te eten in de zomer. Door de appel wordt het gerecht wat meer zomers. Om het nog frisser te maken kun je extra fruit toevoegen, zoals perzik, mandarijn of banaan. Maar je kunt er ook een rookworst of gehaktbal bij serveren. Je kunt toevoegen wat je zelf wilt. Na bereiding kunnen ongeveer vier mensen van dit gerecht eten.

Ingrediënten

Gebruik voor dit recept 250 gram spekjes. Serveer je er ook nog een rookworst bij? Dan kun je de helft van de spekjes nemen. Verder heb je 1,5 kilo kruimige aardappelen, 500 gram zuurkool, 2 (stevige) appels, een handje rozijnen en een scheutje melk nodig.
Bereiding

Je begint met de aardappels. Schil en was deze. Snijd ze in stukken en zet ze op het vuur met water en een snufje zout. Laat de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaarkoken. Bak ondertussen de spekjes uit. Schil en snijd de appel in kleine stukjes. Voeg deze toe wanneer de spekjes lichtbruin zijn. Voeg hier de zuurkool aan toe. Het vocht van de zuurkool mag er ook bij. Vervolgens mogen de rozijntjes toegevoegd worden. Laat het geheel een kwartier stoven. Ondertussen zijn de aardappelen gaar geworden. Giet deze af, doe er een klein beetje melk bij en maak er een puree van. Voeg het geheel van zuurkool, appel, spekjes en rozijnen toe. Schep het geheel door elkaar. Klaar is je gerecht.

Tips voor zuurkool met spekjes en appel

Je kunt ook de zuurkool bereiden met stukjes ananas in plaats van appel. Een andere lekkere combinatie is zuurkoolschotel met perzik en brie. Zeker eens het proberen waard.