Zuurkool koken

Zuurkool is een erg lekker ingrediënt. Je kunt het verwerken in diverse recepten. Wat dacht je van zuurkoolstamppot, ovenschotel, soep met zuurkool met kip? Je kunt er eindeloos mee variëren. Hierbij is wel belangrijk de zuurkool goed bereid wordt, zodat je uiteindelijk een lekker zuurkoolgerecht hebt. Hoe kun je zuurkool het beste bereiden?

Bereiding van zuurkool

Zuurkool is een product dat in principe ook rauw gegeten kan worden. Maar het lekkerste is om deze te bereiden. Bijvoorbeeld in een recept. Er zijn verschillende manieren om zuurkool klaar te maken. Je kunt het koken, baken, stomen of in de oven gaar laten worden. Hoe je het bereid is bepalend voor de smaak van de zuurkool.

Koken

Bij het koken geldt de regel: hoe langer je het product kookt, hoe meer vitamines er verloren zullen gaan. Echter hoe je zuurkool niet te koken – je kunt het immers ook rauw eten – maar moet het warm gemaakt worden. Hoe je dit doet is afhankelijk of het verse zuurkool of uit een pakje is. Bij een pakje hoeft er geen water toegevoegd worden. Bij verse zuurkool moet je dit juist wel doen. Zorg ervoor dat je een pan met een dikke bodem hebt. Zet de zuurkool – met of zonder water – op een klein vuurtje. Zorg dat de zuurkool eerst een beetje uit elkaar is gehaald. Dit kun je met een vork doen. Verwarm de zuurkool ongeveer vijf minuten op een laag vuurtje. Houd het zo kort mogelijk, anders lekken alle vitamines uit de groente.
Tips voor zuurkool koken

Is het verwarmen te hard gegaan? Dan kun je het beste nog een klein beetje water toevoegen. Roer de zuurkool daarna nog even goed door. Bij verse zuurkool kun je ook wat appelsap of droge witte wijn toevoegen. Dit houdt de zuurkool lekker zuur.