Stamppot zuurkool

Zuurkool is een ingrediënt waar je heerlijke gerechten mee kunt maken, waaronder stamppot zuurkool. Een lekkere maaltijd voor in de winter. Er zijn verschillende recepten voor het maken van stamppot zuurkool. Wij hebben voor jou het Hollandse recept mét spekjes. Na bereiding kunnen er vier mensen van je stamppot zuurkool genieten.

 Ingrediënten stamppot

Voor Hollandse zuurkoolstamppot heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Eén kilo kruimige aardappelen
  • 300 gram spekblokjes
  • 25 gram boter (of margarine)
  • 4 deciliter water
  • 1 deciliter melk
  • Theelepel zout
  • Beetje peperHandigste is om kruimige aardappelen te nemen. Dit zijn aardappelen die snel uit elkaar vallen, wat ze juist heel geschikt maakt voor het maken van stamppot of aardappelpuree.

Bereiding stamppot zuurkool

Schil en was de kruimige aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en laat deze in 20 á 25 minuten gaarkoken. Voeg ook wat zout toe. Laat de zuurkool even uitlekken en voeg deze na tien minuten aan de aardappelen toe. Bak ondertussen de spekblokjes uit. Na het gaarkoken van de aardappelen giet je het mengsel af. Bewaar hierbij een klein beetje kookvocht. Stamp de zuurkool en de aardappelen en de zuurkool tot een fijn mengsel. Voeg de boter, het kookvocht, de (verhitte) melk en vervolgens de spekblokjes toe. Meng het hele geheel goed door elkaar. De extra peper kan toegevoegd worden voor wat extra smaak.

Tips

Tip om de zuurkoolstamppot te serveren met een lekkere rookworst. Dit is tevens een typisch een herfst en/of winter product. Je kunt rookworst in de supermarkt of bij de slager kopen. Let op: in het laatste geval is de rookworst nog niet gaar. Je zal de rookworst nog even moeten garen (wellen). Dit betekent dat de rookworst niet gekookt wordt, maar tegen het kookpunt aangehouden wordt.